COP29

Ürək sağlamlığını qoruyur, beyin funksiyalarını gücləndirir

08:40 Araşdırma 124
Ürək sağlamlığını qoruyur, beyin funksiyalarını gücləndirir

Balıq Omeqa-3 yağ turşuları, sağlam yağlar, zülal, D vitamini kimi qidalarla zəngindir.

Balıq yemək ürək sağlamlığını qoruyur, beyin funksiyalarını gücləndirir, böyümə və inkişafı dəstəkləyir, görmə sağlamlığını yaxşılaşdırır və orqanizmin xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırır.

Mövsümdə təzə və düzgün bişmiş balıq istehlakı sağlam qidalanmanın vacib hissəsi hesab olunur.

Xüsusilə qızılbalıq, sardina və skumbriya kimi yağlı balıqlarda ürək sağlamlığında mühüm rol oynayan Omeqa-3 yağ turşuları var. Bu yağlar qan təzyiqini tənzimləyir, pis xolesterini (LDL) aşağı salır və yaxşı xolesterolu (HDL) artırır.

Yaşlandıqca zehni funksiyaların azaldığını görmək təbii olsa da, balıq yeyən fərdlərdə bu proses daha yavaş irəliləyir. Daimi balıq istehlakı Alzheimer riskini azalda və beynin boz maddəsini qorumağa kömək edə bilər.

Balıq istehlakı yaddaş itkisinin qarşısını almaq üçün faydalıdır. Yaddaş itkisi və demansiya kimi psixi xəstəliklərin riskini azaldır. Bu, qocalıqda beyin sağlamlığını qorumaq üçün çox vacibdir.

Balıqda olan antioksidantlar, D vitamini kimi qida maddələri orqanizmi lazımi əlavələrlə təmin edir və xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırır.

Balıqda sümük sağlamlığını dəstəkləyən kalsium da var. Kiçik balıqlar sümükləri ilə birlikdə yeyildikdə, yüksək miqdarda kalsium təmin edir və osteoporozun qarşısını alır. Həmçinin oynaqların sağlamlığını qoruyaraq revmatizm riskini azaltmağa kömək edir.

Balıqda olan Omeqa-3 və digər qida maddələri dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır. Xüsusilə dəri quruluğu, ekzema kimi problemlərin sağalmasına dəstək verir.

Balıq yüksək keyfiyyətli protein mənbəyidir və hüceyrələrin yenilənməsi üçün vacibdir. Bədən toxumaları bərpa etmək və yeni hüceyrələr yaratmaq üçün zülallardan istifadə edir. Müntəzəm olaraq balıq istehlakı bədənin hüceyrələrinin yenilənməsi prosesinə töhfə verir.

Balıq melatonin və serotonin istehsalını dəstəkləyən triptofanla zəngindir. Mövsümdə təzə və müntəzəm balıq yemək yuxu müddətinizi yaxşılaşdırmaqda və yuxu səmərəliliyini artırmaqda faydalı ola bilər.

Balıqlar depressiya və narahatlıq kimi psixi pozğunluqları aradan qaldırmağa yardımçı olur. Beyindəki neyrotransmitterlərin tarazlığını dəstəkləyərək daha yaxşı əhval-ruhiyyə təmin edir.

Balıq aşağı kalorili və yüksək protein quruluşu ilə ideal qidadır. Yüksək keyfiyyətli protein tərkibi toxluq hissini artıraraq, həddindən artıq yeməyin qarşısını alır. Həmçinin Omeqa-3 yağ turşuları sayəsində maddələr mübadiləsini sürətləndirir və yağların yandırılmasını dəstəkləyir.

Beləliklə balıq:

Ürək sağlamlığını qoruyur.

Beyin funksiyalarını gücləndirir.

Omeqa-3 əlavəsi təmin edir.

Görmə keyfiyyətini yaxşılaşdırır.

İmmunitet sistemini gücləndirir.

Əzələ və sümük quruluşunu gücləndirir.

Oynaq ağrılarını aradan qaldırır.

Dəri sağlamlığını qoruyur və hüceyrələri yeniləyir.

Psixi sağlamlığı tarazlaşdırır.

Yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdırır.

Digər Xəbərlər
Xəbər Lenti
14 Dekabr 19:30 "Məğlubiyyətlər olacaq"
14 Dekabr 09:20 Messi və biz