Payızın gəlişi ilə heyva yavaş-yavaş piştaxtalarda yerini tutmağa başlayır.
Ola bilər ki, bu meyvəni sevən çox deyil, amma faydalarının ölçüsündən daha böyük olduğunu qeyd etmək lazımdır.
Antioksidantlar arasında sadalanan bütün vitaminləri ehtiva edən heyva orqanizmi toksinlərə qarşı qoruyaraq qalxan rolunu oynayır.
Heyva bu xüsusiyyəti ilə müxtəlif xəstəliklərə səbəb olan sərbəst radikalları əngəlləyir və orqanizmi oksidləşdirici xəstəliklərə qarşı qoruyaraq yorğunluğun qarşısını alır.
Heyva lif, antioksidant və C vitamini ilə zəngin bir meyvədir. İmmunitet sistemini dəstəkləməkdə mühüm rol oynayır.
Mis, kalium və dəmir kimi mikroelementləri ehtiva edən heyva ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmaq, yaraların daha sürətli sağalması və qəbizlik kimi sağlamlıq problemlərinə faydalıdır. Heyva istehlak edilən kimi xolesterolu tarazlaşdırır. Bundan əlavə, damar sağlamlığına da təsir edir və damarların tıxanmasının qarşısını alır.
Həmçinin hamiləliklə bağlı ürəkbulanmaları azaltmağa və qaraciyərin sağlam işləməsinə kömək edir. Bəzi araşdırmalar heyvanın tərkibindəki güclü antioksidantların bədxassəli xərçəng hüceyrələrini yox etməyə kömək olduğunu sübut edib.
Beləliklə heyva:
1. Həzm problemlərini aradan qaldırır.
2. İmmunitet sistemini gücləndirir.
3. Xolesterolu balanslaşdırır.
4. Hamiləlikdən qaynaqlanan bulantıları azaldır.
5. Saç follikullarının sağlamlığını artırır.
6. Dəri hüceyrələrinə dəyən zərərləri aradan qaldırır, dərini cavanlaşdırır.
7. Mədə xoralarının müalicəsində təsirlidir.
8. Arıqlamağı sürətləndirir.
9. Xərçəng riskini azaldır.
10. Ürək-damar sağlamlığını qoruyur.
11. Dərini yeniləyir və cavanlaşdırır.
12. Böyrək sağlamlığını qoruyur.
13. Öskürəyə xeyirlidir.